PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Farklı sektörler ile turizm söyleşileri (1)

v@npir817
02-05-2008, 10:51 AM
Antalya Expo Center'da düzenlenen Hotel Equıpment Fuarı'nda katılımcı firmalarla yaptığımız söyleşilerde turizm sorunlarına da değindik.
Nilgün Atar/turizmhaberleri.com

Bu söyleşilerde gördük ki;farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların da ülke turizmi ile ilgili söyleyecekleri var. Üstelik bir hayli fazla.

Turizm üzerine yazmaya başladığım günden beri, turizmcilerin söylemlerinin yıllardır hiç değişmediğini gözlemledim. Bu durum beni farklı arayışlara yöneltti ve turizmi farklı kesimlerden insanlarla söyleşi yaparak değerlendirmeye başladım. Sanatçılar, akademisyenler, sporcular, belediye başkanları, iş kadınları, siyasetçiler, şairler, ressamlar, balerinlere kadar uzanan geniş bir yelpazede çok farklı söyleşiler yaptım. Amacım farklı bakış açıları, farklı sesler ve renklerle turizme yeni bir anlayış getirmekti.

Turizmhaberleri.com olarak katıldığımız ANFAŞ EQUIPMENT Fuarı'nda da söyleşilerimi bu doğrultuda gerçekleştirerek farklı sektörlerin turizm nabzını yokladım..

Ağır iş makinaları ile fuarın en güçlü ve en köklü firmalarından olan Çukurova İthalat ihracat AŞ'nin Antalya Bölgesi Müdürü Mete Köseoğlu ile gerçekleştirdiğimiz kısa söyleşi; fuar değerlendirmenin yanısıra, her şey dahil, enerji sorunu, Antalya'da yatak kapasitesi gibi konularla çeşitlendi.

GÜNÜBİRLİK TURİZM ANLAYIŞININ YANSIMALARI
Sadece Mete Köseoğlu ile değil, farklı sektörlerden görüştüğüm pek çok firma yetkilisi turizm sektöründeki dağınıklık ve politikasızlığı vurguladılar. Günü birlik hesaplarla yapılan turizm anlayışının ülkemizdeki tüm sektörleri olumsuz etkilediği üzerinde durdular. Oysa Türkiye ' bacasız sanayi turizm ' ile ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacak zenginliklere fazlasıyla sahip. 2007 yılında rekor sayıda turist geldiği açıklandı ancak turizm gelirlerinde de rekor düşüşler yaşandı. Öncelikle bu çelişki çözülmeli.

İşte yaklaşık 65 senedir ülke ekonomisinde öncü kuruluş olan Çukurova Grubu'nun Antalya Bölgesindeki başarılı yöneticisi Mete Köseoğlu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi:

N.Atar- Çukurova Grubu olarak Fuar değerlendirmesini yapar mısınız?. Turizm profesyonellerinin ürünlere ilgisi nasıldı?

M.Köseoğlu- Çukurova Grubu Türkiye'de iş makinaları sektöründe yarım asırdır hizmet vermektedir. ANFAŞ Hotel Ekipmanları Fuarı bizim sektör müşterilerimizin bulunduğu bir fuar. Buradaki hedef ürünümüz; otellerin enerji ihtiyacını ve güç gereksinimlerini sağlamak adına ağırlıklı olarak jeneratördür.

Katılım olabildiğince yeterli diye düşünüyorum. Fakat turizm sektöründe durgunluk söz konusu, dolayısıyla bu durum bizim olduğu kadar bütün sektörleri etkilemektedir. Fuar süresince otel teknik müdürlerinin ağırlıklı olarak bizi ziyaret ettiği bir konumdaydık. Şu anda sezona hazırlık aşamasındalar ve yoğun bir çalışma söz konusu. Katılım yapan çoğu otel teknik müdürü zaten bizim ürünümüzü kullanan gruplar. Fuar vesilesiyle yeni gruplarla da tanışmış olduk, bu anlamda yararlı olduğunu düşünüyoruz.

N.Atar- Fuarda hedef ürününüz jeneratör. Peki ülkemizin enerji ihtiyacı ve politikaları hakkında neler söyleyeceksiniz?

M.Köseoğlu- Türkiye'nin değişik alternatiflerde enerji üreten nükleer santral, hidroelektrik santral gibi birçok yeni santral ihtiyacı bulunmaktadır. Enerji ihtiyacı artmaktadır. Yedek ya da alternatif diyebileceğimiz bir üründür jeneratör. Biz bu konuda hizmet veriyoruz ve işimiz gereği bizim lehimize bir durum ama Türkiye için uzun vadede kalıcı çözümler gerekiyor. İlerleyen dönemlerde enerji ihtiyacının ve dolayısıyla yedek enerji kaynağı jeneratör talebinin daha da artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Türkiye olarak ileri vadede yoğun bir şekilde acilen santral projelerinin içerisine girilmesinde fayda var.

HERŞEY DAHİL SİSTEMİ KÖKLÜ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞMELİ!
N.Atar- Turizm politikalarında ucuza kaçan otelciler, otellerini yenileme konusunda erteleme içindeler mi? Her şey dahil sisteminin otellerin yenileme gücünü yok ediyor diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

M.Köseoğlu- Bu konuya katılıyorum. Sistemin köklü olarak değişmesi gerekiyor. Her şey dahil sistem korkunç bir rekabet getirmiş durumda. Hem yatırımcıya, hem turizmciye, hem de turizmcilerin altyapı tedarikçi firmalarına ciddi anlamda zarar vermektedir. Bu sistemin ileri vadede mutlaka değişeceğini düşünüyoruz. Turizmci daha az para kazandığında daha orta gelir turiste hizmet etmeye başlıyor. Böylece konaklama kesiminin gelirleri düşmekte ve otelin alt yapısına yeterince önem verememektedir. Bu durum zincirleme olarak kaliteyi düşürmekte, daha ucuz hizmet ve daha ucuza tatil yapmak isteyen müşteri profilini yaratmaktadır beraberinde.

HERŞEY DAHİL TURİZMCİLERE HERŞEYİ ERTELETİYOR!
Sonuç olarak oteller teknik ekipmanlarındaki ısıtma soğutma vs gibi her türlü teknik ihtiyaçlarını tamamlamayı ertelemek istemektedir. Konfordan vazgeçmekte, hizmetten vazgeçmekte, sunduğu ürünün kalitesinden vazgeçmek zorunda kalmakta. Bunun önümüzdeki dönemlerde ister istemez değişeceğini düşünmekteyiz. Otellerin gerek turistlere hizmet anlamında gerek kendi alt yapılarını yenileme anlamında biraz daha profesyonelce hareket etmeleri turizmcilerin ve Türkiye'nin lehine bir durum olacaktır.

YATAK FAZLASINDAN ZİYADE YENİ TURİZM POLİTİKALARI KONUŞULMALI
N.Atar- Antalya bölgesinde yatak fazlası gerçekten var mı? Sizce Yeni yatırımlar dondurulmalı mı?

M.Köseoğlu- Otellerin doluluk oranlarını arttıracak tanıtımların yurt içinde ve yurt dışında yapılması önemli. Kış sezonunda otellerin dolululuk oranları düşmektedir. Kış turizmini çeşitlendirmek ve sürdürmek adına İstanbul'daki F1 pisti gibi projelerin Antalya'da yapılması halinde bu durum hem turizme katkı sağlayacak, hem de yeni tesislerinin açılmasına sebep olacaktır.

Yatak fazlası gibi yorumlardan ziyade sürdürülebilir turizm politikaları ile düzgün ve akılcı pazarlama faaliyetleri geliştirmek için alt yapının hazırlanması gerekiyor. Dolayısıyla hepimize görev düşüyor. Kaliteli hizmeti vermek çok önemli bir konu. Daha elit bir turist grubunu getirecek faaliyetlerde bulunmamız gerekiyor. Antalya bu anlamda her şeye sahip, sadece doğru değerlendirmenin formüllerini üretmeliyiz.

N.Atar- Peki Çukurova grubu kendi iş koluyla ilgili olarak yurt dışındaki fuarlara katılıp yenilikleri takip ediyor mu?

M.Köseoğlu- Yaklaşık 65 senedir var olan ve ihracatta çok büyük yollara kat etmiş kurumsal firmalardan biriyiz. Çukurova Holding bu sektörde bir okul niteliğindedir ve bizim sektörde aldığımız kararlar öncü teşkil etmektedir. Şu anda var olan birçok firmada çalışan arkadaşlarımız; zamanında Çukurova Grubunda görev alarak bu sektörde hizmet etmişlerdir. Bizim getirdiğimiz ve sunduğumuz ürünler bir şekilde izlenmektedir. Ve çok ciddi cirolarla yurtdışına ihracat gerçekleştirmekteyiz. Bunlar gurur verici durumlar. Türkiye'ye katma değer yaratmamız gerekiyor. Hep beraber çalışıp ülkemizi daha da ileriye götürmemiz gerekmektedir diye düşünüyorum.

N.Atar- Fuar yoğunluğunda zaman ayırdığınız için çok teşekkürler…

M.Köseoğlu- Ben teşekkür ederim.
(Kaynak:turizmhaberleri.com)380